Minimalistisch - VLC-LEUKEMANS


Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwbouw en Stijlen > Modern
Modern /
Minimalistisch
Dit gezin had vlak achter hun landelijke woning te Rijmenam nog een perceel liggen dat wel uitgaf op een andere (doodlopende) straat en waarop ze deze woning lieten bouwen, ditmaal een heel modern concept met platte daken, zijnde het resultaat van talrijke voorontwerpen.
Opvallend zijn de speelse uitspringende volumes en afdaken die onderaan werden bekleed met Trespa platen.
De bruin-grijs genuanceerde gevelsteen is ‘Lithium 45’ van Vandersanden en werd gelijmd.
Het aluminium buitenschrijnwerk, de catnic-profielen en de dakranden zijn in kleur RAL7021 en zorgen voor een strakke omlijning van die gevelsteenvlakken.
De voegen van de bijna 6 meter brede sectionaalpoort lopen door in de aluminium gevelpanelen aan weerszijden van de inkomdeur.
Ondanks de (door dubbele gegalvaniseerde kolommetjes ondersteunde) terras-overdekking, komt er hieronder nog veel licht binnen via de volledig beglaasde achtergevels waarachter zich de ruime living en open keuken bevinden.
Op het verdiep delen de tieners een eigen doucheruimte.Voordien hadden wij reeds voor zowel de broer als de ouders van deze opdrachtgever gebouwd, maar het was de eerste keer dat we met zijn architect samenwerkten.
Het resultaat is deze stoere villa met platte daken te Londerzeel.
Behalve onder de garage, is de rest van de woning volledig onderkelderd.
Typerend zijn de blinde voor- en zijgevels, maar via de glazen voordeurpartij en de vide erachter komt er toch veel licht binnen in de inkom en ruime nachthal.

De achtergevel - waarachter zich de leefruimte, open keuken en slaapkamers bevinden - is daarentegen volledig met glas opengewerkt. De ouderslaapkamer springt eruit en zijn zijgevels werden volledig in beton uitgevoerd, maar ook van hieruit heeft men een weids zicht op de achterliggende velden.
De gevels zijn hoofdzakelijk in witte crepi, maar tussen de voordeur en de sectionaalpoort werden natuursteenstrips aangebracht. Rondom is er onderaan een inspringende gevelplint in donker verzoete arduin.
Deze villa is rustig gelegen te Lint.
Onder het volledige oppervlakte bevinden zich kelders die ook voor fietsen gemakkelijk toegankelijk zijn via een afhellend en overdekt padje.
Het woonvolume is bijzonder groot, en er valt achteraan veel licht binnen doorheen de grote glaspartijen.
Opvallend zijn de speelse gevelinsprongen die overdekt zijn met platte daken en een lessenaarsdak.
In de voorgevel lijkt het uitspringende verdiep (dat vooraf werd behandeld met witte kalksteen) te zweven boven het inspringende gelijkvloers waarvan het zwarte metselwerk dit optisch beeld extra benadrukt.
Die witte gevelvlakken worden overal scherp afgelijnd door de zwarte aluminium ramen en dakrandprofielen.Voordien bouwden wij voor een kennis van deze klant een woning in landelijke stijl.
Echter voor hunzelf bouwden wij deze villa in Wolvertem met voornamelijk strakke elementen.
Grote open binnenruimten die door enkele en dubbele (haast onzichtbaar weggewerkte) schuifdeuren kunnen worden opgesplitst of afgesloten.
De woning heeft meerdere eyecatchers : de trappen en passerel in metaal met ingewerkt glas, het hoge zijraam over meerdere niveaus, de luxueuze badkamer met terras en panoramisch zicht, alsook de moderne keuken met accenten d.m.v. led-verlichting. De woning is volledig domotica-gestuurd.
Wegens de sterke glooiing van de grond oogt deze villa vooraan kleiner dan achteraan waar het grote volume - bestaande uit 3 bouwlagen - pas duidelijk merkbaar is.
Immers, de voorste garage geeft uit op de hoger gelegen straat, terwijl de achterste leefruimten via een breed panoramisch zicht verbonden zijn met de lagere tuin.
Dit deels ondergrondse woongedeelte is volledig met betonwanden uitgewerkt om de waterdichtheid te garanderen.
Teneinde de niveauverschillen van de grond op te vangen, werden er betonnen keerwanden gegoten, die 2-zijdig zijn afgewerkt met een gelijmde gevelsteen met hierop arduinen dekstenen.


Hiernaast staat een strak moderne villa afgebeeld, die volledig met betonnen wanden werd onderkelderd.

Bovengronds zijn de gevels volledig in Ytong gemetst en afgewerkt met crepi. Samen met de grote raampartijen vormen zij de basis van deze eigendom. De achtergevel bijna volledig beglaasd geeft een prachtig uitzicht tot aan de dorpschool en kerk van Meerbeek.
Rondom de woning zijn er eveneens bepleisterde betonnen keermuren.
Typisch aan al deze woningen zijn de platte daken die steeds met EPDM worden afgedicht.


In Loonbeek bij Huldenberg, temidden van glooiende velden, verwacht U wellicht niet meteen dergelijke minimalistische architectuur.

De gevels zijn in witte crepi. Daar waar de zijgevels in contact komen met de grond, is een arduinen bekleding aangebracht.

Het gelijkvloers wordt van voor tot achter doorkliefd door een centrale gang, en bevat vooraan de garages en achteraan het nachtverblijf, waarvan de hele achtergevel is beglaasd door handig gebruik te maken van het natuurlijk terreinprofiel.

Op het verdiep kan men doorheen het breed panoramisch hoekraam van de voorste leefruimte en het breed schuifraam van de achterste keuken en eetruimte genieten van het mooie landschap.
De bouwheer is een neef van onze dakwerker, maar ook van onze schrijnwerker waarmee hij diens beroep gemeen heeft. Het is dus geen toeval dat hij de bouw van deze statische woning te Duffel aan ons toevertrouwde, en dat hij de verdere afwerking op zich nam.

Zijn atelier bevindt zich in de verdiepingshoge kelders die onder gans de nieuwbouw en zelfs het overdekt terras loopt. Zijn vriendin is ook zelfstandige en heeft een welness-ruimte op het gelijkvloers.
Boven de opengewerkte leefruimte en keuken doet de mezzanine dienst als bureel. Vanuit deze leefruimtes heeft men een groot tuinzicht via de bijna volledig beglaasde achtergevel.

De witte crepi-gevels, waaronder rondom een arduinen plint loopt, contrasteren scherp met het donkergrijs aluminium buitenschrijnwerk. Vooraan op het verdiep is het strookraam opvallend breed, want deze overspant ‘de hoek om’ gans de kinderkamers.
Teneinde deze gevel te laten zweven, is hieronder de crepi-hoekgevel even donker en inspringend gemaakt als de (in éénzelfde vlak uitgewerkte en camionette-hoge) sectionaalpoort en voordeur.

Deze moderne villa in Leest combineert een zo blind mogelijke voorgevel met grote raampartijen aan de achterzijde.

Deze woning is uitermate functioneel en elke ruimte is optimaal benut.

De architect hier was de broer van de bouwheer.

Zo strak en minimalistisch mogelijk. Geen zichtbare aflopen, ramen in hetzelfde vlak als de gevels en achteraan een ruim terras.

Een garage was niet noodzakelijk, doch een carport was wenselijk. Daarom werd er een overkraging gemaakt.

Ook de binnenruimtes zijn allen zo strak mogelijk afgewerkt in deze woning die zich in Haacht bevindt.
 
 

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu